lunes, 11 de febrero de 2013

HOME


“Escúchame bien por favor: Tú eres como yo, un homo sapiens, el hombre que piensa. La vida, ese milagro en el Universo, empezó hace aproximadamente cuatro mil millones de años y nosotros los hombres, sólo existimos desde hace doscientos mil años. Sin embargo, hemos logrado trastornar este equilibrio tan esencial para la vida. Escucha bien esta historia extraordinaria, que es la tuya, y luego decide lo que quieras hacer con ella”.


Amb aquestes paraules comença Home, un documental de Yann Arthus-Bertrand, que es va estrenar el 5 de juny de 2009 en tot el món, tant en sales comercials com a Internet, sent un film de distribució lliure que es pot trobar en diversos idiomes al seu canal de YouTube (www.youtube.com/homeproject), incloent el castellà, l'anglès o el francès.
 

Un dels punts forts d'aquesta pel·lícula és que l'enfocament metodològic segueix una narració didàctica seqüencial, que enllaça diferents aspectes científics com la història natural, la geologia, l'ecologia, la biologia i que ens condueixen a una visió integradora i hol·lística de la vida en la Terra, on els vincles entre les espècies i el medi natural mantenen un fràgil equilibri natural. Tots aquests aspectes conflueixen en un focus que mostra l'actual situació de la vida en la Terra, centrada en l'activitat humana i els seus efectes en l'entorn.

L'educació per al desenvolupament sostenible pot integrar-se en l'ensenyament diari i és aquí on la Universitat i l'Escola tenen un paper important en la formació en valors, al ser responsables de la formació en els mateixos i no oblidar aspectes fonamentals de l'educació com "aprendre a viure junts" i "aprendre a ser"; per això, a les aules apareixen cada vegada més experiències relacionades amb la integració de l'ensenyament en valors en les diferents assignatures. L'educació de la ciutadania en valors de sostenibilitat, respecte al medi ambient i progrès basat en justícia social s'engloba dins de les esferes "aprendre a viure junts" i "aprendre a ser", i en aquest aspecte, "HOME" exposa clarament tots aquests valors enllaçats científicament i relatats de manera harmoniosa i reflexiva.
 
L'activitat encomanada a l'alumnat pretèn conscienciar-los en els principis d'un desenvolupament sostenible sense renunciar a un progrès racional i solidari amb els països en via de desenvolupament i que compreguen que allò que passa lluny de casa nostra ens afecta com si ens passès a casa nostra, a la nostra "home".
 
És cert que l'enfocament va dirigit a assignatures que tinguen relació amb Ciències de la Vida i de la Terra, però no per això deixa de costat totes les implicacions socials. Una pel·lícula de quasi hora i mitja de duració que pot ser utilitzada de moltes formes i maneres.

 
Youtube ens ofereix nombrosos fragments, a més de la versió íntegra, que ens poden ajudar a enfocar l'ensenyament en un sentit o altre i a temporalitzar l'experiència. A més, en la pròpia pàgina oficial de HOME, podem trobar un dossier pedagògic que orienta en moltes maneres com podem utilitzar aquest recurs per transmetre coneixements i valors.
 



 

No hay comentarios: